Comisia plătește Ucrainei prima tranșă de 4,5 miliarde EUR, sub formă de finanțare-punte, în cadrul Mecanismului pentru Ucraina


Prin această finanțare-punte excepțională, UE pune la dispoziția Ucrainei lichiditatea atât de necesară pentru a ajuta la finanțarea funcționării statului, cum ar fi salariile din sectorul public, pensiile și furnizarea de servicii publice de bază, astfel încât țara să poată continua să își concentreze eforturile asupra câștigării războiului. De asemenea, Ucraina a prezentat Planul pentru Ucraina oficial, care pregătește terenul pentru plăți regulate în cadrul mecanismului, condiționate de agenda de reforme și de investiții a Ucrainei pentru următorii patru ani. Ca etapă următoare, Comisia va evalua rapid Planul pentru Ucraina și va prezenta o propunere de decizie de punere în aplicare a Consiliului pentru ca acest plan să fie aprobat drept condiții de acces la plățile regulate.

În urma întâlnirii sale cu prim-ministrul ucrainean, Denis Șmîhal, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Astăzi este o zi fastă pentru Ucraina, deoarece sunt acordate mai multe fonduri ale UE pentru a răspunde nevoilor urgente. Comisia tocmai a plătit Ucrainei o primă tranșă de 4,5 miliarde EUR din cadrul mecanismului. Această plată, sub forma unei finanțări-punte, este esențială pentru a ajuta Ucraina să mențină funcționarea statului în acest moment dificil. Ucraina a prezentat, de asemenea, Planul pentru Ucraina. Aceasta este o reușită cu atât mai impresionantă cu cât Mecanismul pentru Ucraina a intrat în vigoare cu doar 19 zile în urmă. Planul prezintă modul în care Ucraina poate reveni la o creștere rapidă și poate începe să recupereze pierderile cauzate de război. Cu acest plan, Ucraina a pus o bază solidă pentru sprijinul UE, până la sfârșitul anului 2027.”


Vezi mai mult…

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours