Deschiderea Expoziției Europene a Creativității și Inovării EUROINVENT 2019

Elena Paiu
studentă an II, master,
Centrul de Studii Europene,
Universitatea  ”Al.I.Cuza” Iași

Cea mai mare Expoziție, din Europa de Est, de Creativitate și Inovare EUROINVENT ajunsă la a XI-a ediție, a avut loc la Iași, România, în perioada 16-18 mai 2019, la Palatul Culturii Iași. Evenimentul promovează creativitatea și inovația în context internațional. La această ediție au fost prezentate peste 620 de invenții și proiecte, din 42 de țări. Expoziția a fost organizată de Forumul Inventatorilor Români, Centrul de Informare Europe Direct Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” în colaborare cu Univertitatea Națională de Arte „Geogre Enescu” din Iași. Evenimentul s-a desfășurat sub egida International Federation of Inventions’ Assosiations și World Invention Intellectual Property Associations. Această ediție a fost organizată în memoria lui Ștefan Manea, unul dintre cei mai mari cercetători români în domeniul plantelor medicinale și aromatice.

Ceremonia oficială de deschidere a avut loc pe 16 mai la ora 11.00. Evenimentul a început cu un moment artistic oferit de copiii Școlii Paradis Iași, urmată de un recital excepțional al Corului Aletheia. Apoi, participanții au oferit un moment de reculegere în memoria lui Stefan Manea, cercetător român renumit.

 La eveniment au fost prezenți oficialitățile românești și internaționale, printre care Prefectul Județului Iași, domnul Marian Şerbescu care a luat cuvânt în deschiderea evenimentului, remarcând cât de important este acest eveniment pentru societatea românească. Prefectul a subliniat că „știința prin inovare aduce cel mai mare profit, iar perseverența și entuziasmul sunt cheia succesului în orice domeniu.” Prezent la eveniment a fost și primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, care a menționat că „știința este un domeniu prioritar, iar această expoziție demonstrează încă odată că, Iașul este un oraș deschis pentru toate culturile și oamenii din toată lumea.” A participat la eveniment, de asemenea, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Leancă, cel care a apreciat importanța acestui eveniment atât pentru România cât și pentru întreaga lume, a remarcat că Iașul este un oraș universitar, iar universitățile au un impact real asupra inventatorilor.

Această expoziție reprezintă un bun prilej pentru un schimb de experiență între inventatori și cercetători din diferite colțuri ale lumii. La finalul ceremoniei, șefilor delegațiilor venite le-au fost înmânate mențiuni de participare din partea organizatorilor

Mai multe foto aici:

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours