EUDIRECT
EUDIRECT

România, la președinția Consiliului UE, în 2019

România, la președinția Consiliului UE, în 2019

În primele 6 luni ale lui 2019, România se va afla la președinția Consiliului Uniunii Europene.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

În acest moment, Slovacia este cea care asigură președinția rotativă a UE, urmată de Malta, de la 1 ianuarie 2017.


 

Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, consideră că ridicarea profilului de țară reprezintă cel mai mare beneficiu care poate decurge din deținerea președinției Consiliului Uniunii Europene, postură în care România se va afla în 2019.

Cel mai mare beneficiu pe care îl văd eu e ridicarea profilului de țară pentru că imaginea pe care o țară și-o face în UE de multe ori e creionată de mass-media din diversele state membre care nu se concentrează neapărat pe ce e mai bun, mai pozitiv în acea țară. În momentul în care un stat e la cârma UE, reflectoarele sunt pe el și are șansa să joace rolul principal, să fie actorul principal în această piesă a integrării europene. Or, această șansă vine foarte rar, mai ales acum că sunt încă 28 de state membre și e cumva o șansă istorică„, a declarat Cristea la o dezbatere pe tema experienței slovace a președinției Consiliului Uniunii Europene.

Ea a arătat că foarte importantă este și stabilirea agendei președinției, dar și capacitatea statului respectiv de a elabora o agendă pozitivă.

Pe de-o parte, se dorește punerea pe agendă a acelor subiecte care au șanse de succes pentru că la sfârșit, cumva, se contabilizează succesul. Pe de altă parte, e important ca agenda să reflecte și preocupările stringente ale cetățeanului, a explicat Angela Cristea.

Totodată, aceasta a subliniat că pregătirea corpului de diplomați, funcționari cu care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene este un lucru la fel de important.

Un stat mai mic e mai bine plasat pentru că nu poartă povara suspiciunii că ar încerca să-și promoveze un interes național în defavoarea intereselor altor state membre. De calitatea negociatorilor pe care îi va duce România în președinția din 2019 va depinde într-o mare măsură succesul acelei președinții și încotro se va duce UE în acele șase luni, a susținut Cristea.

 

Comenteaza articolul

Emailul nu va fi publicat. *

1 + 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COMENTARII RECENTE