BEI a acordat Romaniei in 2016 finantari de peste 1 miliard de euro

Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat in 2016 in Romania imprumuturi in valoare de 1,04 miliarde euro, iar Fondul European de Investitii (FEI) – alaturi de care care formeaza Grupul BEI, a realizat anul trecut operatiuni totale de 61 milioane de euro. BEI anunta ca a finantat proiecte prioritare pentru infrastructura publica, in cadrul mai multor programe operationale ale UE din exercitiul financiar 2014-2020, a sustinut IMMurile si programele de reabilitare termica a blocurilor din Bucuresti.

„Anul 2016 a fost un an de succes pentru BEI in Romania, unde am incheiat operatiuni de peste un miliard de euro. In plus, pe langa imprumuturi, departamentul nostru de asistenta tehnica ne-a ajutat sa identificam si sa dezvoltam proiecte potrivite pentru a primi finantare. Vom continua sa ne concentram in viitor pe investitii ce vor contribui la dezvoltare si ocuparea fortei de munca, accelerarea absorbtiei fondurilor europene si imbunatatirea standartului de viata al cetatenilor romani”, a declarat Andrew McDowell, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii.

BEI, prin co-finantarea proiectelor pe fonduri europene, a acordat finantari pe termen lung in valoare totala de 760 de milioane de euro pentru proiecte prioritare in domeniul infrastructurii in cadrul exercitiului financiar 2014-2020 al UE.

Potrivit unui comunicat de presa, BEI noteaza ca a acordat finantare de circa 360 de milioane de euro pentru investitii cu potential de crestere ce vizeaza competivitatea, capitalul uman si infrastructura la scara larga, concentranduse pe invetitii in domeniul energiei, imbunatatirea mediului, cercetare, dezvoltare si inovare, tehnologia informatiei si comunicatiilor, ocupartea fortei de munca, facilitati educationale si sociale.

Alte 300 de milioane de euro au fost acordate in sprijinul proiectelor prioritare pentru mediu in sectoarele de management al apei si a deseurilor, contribuind la protectia mediului si a climatului.

Banca Europeana de investitii mai detaliza ca a sustinut investitiile pe domeniul energiei in centrele urbane si ca a imprumutat in total circa 57 milioane de euro primariilor din sectoarele 2, 4 si 6.

In anul 2016, Banca a finalizat imprumuturi de 305 milioane de euro in parteneriat cu sapte institutii partenere, imbunatatind in continuare accesul la finantarea IMM-urilor si a finalizat programul de 206 milioane de euro atribuit IMM-urilor romanesti, o initiativa sustinuta de BEI Group, Comisia Europeana si Guvernul Romaniei.

BEI mai anunta ca a acordat imprumuturi si pe sectorul agricol si a acordat consultanta pentru Ministerul Sanatatii din Romania pentru construirea a trei spitale regionale din Iasi, Cluj- Napoca si Craiova.


Sursa: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21639265-banca-europeana-investitii-acordat-romaniei-2016-finantari-peste-1-miliard-euro-peste-700-milioane-finantari-pentru-infrastructura.htm

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours