Importanța Summitului de la Sibiu pentru România – perspectiva Alinei, masterandă la Centrul de Studii Europene, UAIC Iași

Alina Baran
studentă an II, master,
Centrul de Studii Europene
Universitatea  ”Al.I.Cuza” Iași

De Ziua Europei a avut loc Summitul informal al șefilor de stat și de guvern, în cotextul exercitării de către România a  Președenției Consiliului Uniunii Europene.

Președintele României, Klaus Iohannis, cu o zi înaintea evenimentului a declarat că  „Summit-ul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important și pentru România și pentru români și este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici, la Summit și joi, aici, în România desenăm viitorul Europei. Pentru români am un mesaj extrem de important. România contează, românii contează. Și pentru că suntem în perioada alegerilor europarlamentare, trebuie să spun cu toată convingerea că votul românilor contează. Contează votul și la europarlamentare și la referendum. Și este foarte important să știm că votul fiecărui român contează în Europa.”

Pornind de la declarația președintelui României, reiterez importanța acestui eveniment pentru România. În primul rând această întrunire este de o importanță istorică, deoarece este pentru prima dată din 2007 încoace, cînd România găzduiește un eveniment de asemenea anvergură la care au venit 27 de şefi de stat şi de guvern din ţări europene, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi circa 800 de jurnalişti, iar aceștia au fost doar o parte dintre participanţii la Summitul de la Sibiu, în 2019.

În al doilea rând, deși s-a discutat în linii generale despre „viitorul Europei” și anume,  despre următoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024, oficialii s-au concentrat și asupra problemelor interne ale statelor. Faptul că s-a reiterat în nenumărate rânduri de către  președintele Consiliului European, Donald Tusk, de către președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, dar și de către președintele României, Klaus Iohannis, despre apărarea valorilor, precum justiția independentă, statul de drept, democrația, libertatea și solidaritatea s-a înțeles dar și s-a bătut alarma și pentru România în acest sens, care a deraiat de pe traseul democrației și statului de drept în ultimii ani. De aceea, acest mesaj este foarte important pentru guvernarea românească, care potrivit MCV-ului a contribuit la această situație dificilă și scandaloasă, așa precum a menționat, Daul „Mi se pare scandalos ceea ce se întâmplă în România. Ce naște indignare este faptul că statul de drept, justiția independentă și lupta împotriva corupției nu sunt respectate în România.”

De asemenea, acest mesaj menționat mai sus este de greutate, deoarece anume respectarea valorilor europene îi va aduce României posibilitatea de a intra în Spațiul Shengen, potrivit Acordului de la Shengen. Deși prin discursul oficialităților a fost mai degrabă un summit electoral, anume acest moment este important pentru România, deoarece s-au punctat lucruri extrem de importante precum misiunea Uniunii Europene și respectarea statului de drept. În acest sens, pe 26 mai se va decide nu numai viitorul Europei, ci și al României, prin reprezentanții care vor câștiga alegerile

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours