Alina Baran,
studentă an II, master,
Centrul de Studii Europene,
Universitatea ”Al.I.Cuza” Iași
În perioada 16-18 mai 2019, la Iași, în incinta Palatului Culturii, a avut loc cel mai mare eveniment european de inventică EUROINVENT 2019, aflat la a XI-a ediție, în cadrul căruia a avut loc expoziția internațională de inventică și cercetare, desfășurată în zilele de 16-17 mai.
Expoziția a fost clasificată în mai multe categorii printre care mediul- controlul poluării, energie și dezvoltare durbilă, agricultura și industria alimentară, medicina-sanatate-cosmetice, echipamente industriale și de laborator, clădiri și materiale.
În ediția de anul acesta au participat inventatori din 42 de țări, precum Italia, Indonezia, Macedonia, Malaysia, Spania, Statele Unite ale Americii, Sudan, Vietnam, Yemen, România, inclusiv Republica Moldova cu peste 620 de invenții și cercetări.
Printre exponate am remarcat următoarele invenții din categoriile enumerate:
Imposibilul posibil cu dispozitivul SALLAS– instalat pe un motor de 20 de ani cu 250 000 mii de km parcurși a devenit ca nou. Emisia de fum sau opacitatea gazelor de eșapament s-a redus de 3.5 ori de la 1,47 m/1 la 0,45 m/1 și e mai mică de 7 ori. La transportul fluidelor, acest dispozitiv reduce mult frecările interne și cu pereții conductei. În așa fel, crește semnificativ debitul fluidelor prin conducte fără aport de energie.
Dispozitivul SALLAS este un dispozitiv universal care poate fi folosit la orice motor cu ardere internă. Este singurul dispozitiv simplu și ieftin fără întreținere, inventat până azi care face orice motor mai bun decât a fost fabricat. (România)
Bioswale- dezlănțuirea verde pentru salvarea lumii de la potop – reprezintă este un șanț cu vegetație și un fund poros. Stratul superior constă din sol fermentat cu plante. Sub stratul respectiv este un strat de compost / nisip. Aceste materiale au spații goale mari, permițând scurgerea apei de ploaie.
Pentru a verifica utilitatea acestuia, inventatorii au urmărit patru pași importanți. Mai întâi au pus rocile în recipientul de sticlă pentru a acoperi țeava, astfel încât nisipul să nu intre în el și să creeze spațiu în care să fie stocate mai multă apă din inundații. Apoi, au pus un amestec de nisip compost / nisip înăuntru, deasupra rocilor, astfel încât să absoarbă mai multă apă și să ghideze restul, care nu poate fi absorbită mai ușor în secțiunea rocilor. După aceea, au pământul în el și au plantat florile, care au o contribuție importantă pentru că atât solul, cât și florile absorb o cantitate mare de apă, florile îl țin în rădăcini și pământul îl păstrează în sine. În cele din urmă, pentru a face o inundație, au plasat mai mult de 4 litri de apă în rezervor în 8 încercări, de fiecare dată adăugând o jumătate de litru.
Materialele utilizate în crearea unui bioswale exemplu au fost utilizate 16,5 litri de apă, 2 kg de roci, 2 kg de nisip, 4 kg de compost, 1 kg de sol la vârf, 5 flori, țevi de plastic, cilindru gadat, o cupă de metal și structura controlului de revărsare. (Macedonia)
Utilizarea apei reziduale gri ca agent de curățare a apei contaminate cu ulei– Există astăzi o criză a apei și multe ape sunt poluate cu cantități enorme de deversări de petrol. Deci, în activitatea noastră ne-am preocupat să găsim o soluție eficientă din punct de vedere al costurilor și o soluție eficientă pentru curățarea scurgerilor de petrol prin utilizarea de apă cenușie.
Ulei de motor, apa gri care conține detergent, cântar electronic, pahare de laborator, cilindru gradat, arzătoare, agitaor magnetic, spatulă, pâlnie de separare, pensetă, hotă, pipete cu picurator.
Găsirea celei mai bune combinații de amestec de apă gri-cenușie: cel mai bun rezultat pe care l-am obținut făcând acest experiment este utilizarea a 10 ml de ulei și 3 ml de apă, unde a rămas numai 0,55% ulei.
Efectul apei curățate asupra plantelor: am fasole și porumb irigate cu apă naturală și curată. Fasolele cu apă curățată 100% au crescut cu 15 cm în 10 zile, iar porumbul cu apă curățată 100% a crescut cu 11 cm în 14 zile. (Macedonia)
Alga-Boom este proiectat pentru reciclarea algelor în fermele de creveți și pentru a se dezvolta ca hârtie care este ecologică. Hârtia produsă din alge este vopsită din materiale naturale, cum ar fi galben de la curcuma și albastru din indigo. (Tailanda)
NATURE MATE– creează genți de mână desenate, la modă și naturale. Sunt realizate din tablă de cauciuc natural cu creativitate și mentalitate ecologică. Proiectarea produsului și procesul de producție sunt în mod deliberat pomii de cauciuc.
Proiectarea artistică, procesul de producție ecologic și tehnologia simplă sunt luate în considerare pentru ca populația locală să poată exploata materii prime locale pentru a produce produse cu valoare adăugată și pentru a-și crește veniturile în comunități.
NATURE MATE are 3 moduri diferite de a crea suprafața piesei de prelucrat, care este utilizată ca material de corespondență în geanta pentru produse, după cum urmează: primul pas reprezintă crearea suprafeței prin pictarea modelului dorit cu latex amestecat cu culori acrilice, al doilea pas este crearea suprafeței picurând cauciuc pe oțet pentru a crea o suprafață grosieră și al treilea pas este crearea suprafeței prin turnarea latexului pe obiecte. (Tailanda)
Dermatofix– produs inovativ anti-îmbătrânire este fabricat din peștele care este produs în industria alimentară. Produsul ce contribuie la anti-îmbătrînire este „complexul de prolină” obținut din solzii de pește. Anume acest complex ajută la promovarea procesului de sinteză a colagenului natural la fiecare organ care conține colagen în corpul uman, cum ar fi pielea, cartilajul și osul. Prin urmare, aceste organe sunt întinerite și anti-îmbătrânite în special la nivelul pielii.
Studiul clinic a demonstrat că Dermatofix este sigur din analizele de sânge și oferă efecte mult mai eficiente și mai rapide asupra proprietăților pielii decât colagenul disponibil în comerț. (Tailanda)
Invenția se referă la biotehnologie, în special la o tulpină locală de drojdie, selectată în centrul de vin „Purcari” și este recomandată pentru producerea vinurilor roșii uscate.
Tulpina de Saccharomyces cerevisiae în centrul de vin „Purcari”- Invenția se referă la biotehnologie, în special la o tulpină locală de drojdie, selectată în centrul de vin „Purcari” și este recomandată pentru producerea de vin roșu sec (CNMN-Y-31); vin alb sec (CNMN-Y-32), vin alb aromat sec. (Republica Moldova)
Metoda Euterpe dincolo de limbi sună în stimularea multisenzorilor- această metodă este definită ca o psihopedagogie artistică-muzicală pentru învățarea, tratamentul și terapia persoanei. Prin această definiție putem înțelege osmoza dintre arte (muzică, pictura, sculptură, dans, teatru, poezie, literatură) și învățarea directă și transversală pe care o generează la oameni. Scopul său principal este de a crea o bunăstare și echilibru psiho-fizic prin stimularea motivațiilor puternice către un proces de autonomie, de auto-împlinire și de incluziune socială.
Metoda Euterpe este diferită de altele deoarece folosește o masă matematică și un algoritm original pentru a compune o cale de sunet diferită pentru fiecare persoană.
Sunetul în stimularea multisensorială înseamnă că există mai multe activități terapeutice sonore în osmoză cu mediul înconjurător. În interiorul mediului înconjurător, sunetul / frecvența personală provoacă senzoriale ca proces de evenimente, ce implică toate simțurile: auditiv, olfactiv, vizual, tactil, gustativ, vestibular (mișcare), somatic (piele), vibratoare (diapazon),percepție termică și stimularea echilibului.
Arhitectura / Spațiul este conceput în cadrul conceptului metodologic, ca un mediu elastic îmbogățit de stimulente senzoriale multiple, unde forma sa este inspirată de caracteristicile sacului amniotic, deoarece se știe cum vine omul din viața sa intrauterină, condiționat în devenirea sa și în fiind din mediul înconjurător. (Italia)
Efectul siropului organic cu aronia împotriva alergenilor de acarieni de praf- toate avantajele și laturile pozitive ale boabelor de aronia și a lămâilor m- au făcut să aleg exact aceste ingrediente pentru siropul meu: aronia baruri (din care am făcut suc de aronia), suc de lămâie proaspăt stors, zahăr, apă distilată.
Metoda de preparare este realizată manual. În primul rând, boabele de aronia sunt fierte cu apă, mai târziu fructele sunt îndepărtate și se adaugă zahăr în suc. După încălzire timp de încă 10 minute, se lasă la răcit și se adăugă suc de lămâie proaspăt stors. Rezultatul final este turnat în sticlă și este marcat cu o etichetă cu denumirea produsului.
Scopul acestui proiect este realizat cu succes prin propunerea și evaluarea unei noi abordări pentru îmbunătățirea tratamentului alergiilor împotriva acarienilor. Rezultatele după utilizarea siropului au fost mai bune decât cele după utilizarea medicamentelor prescrise și a spray-urilor cu corticosteroizi. (Macedonia)
Deodorant organic PIDORE– Crearea deodorantului necesită următoarele ingrediente: 30ml de etanol de 70%, 25ml de acid acetic diluat de 5%, 15 ml de povidonă-iod de 1%, 30 ml de concentrat de lămâie și extract de coajă de lămâie, există mai multe tipuri de PIDORE disponibile ca trandafir, lavandă, lamaie.
Iritațiile pielii și situațiile neplăcute cu culoarea pielii sunt trecute. Datorită amestecului ingredientelor noastre putem spune că PIDORE este 100% organic fără îndoială. (Macedonia)
Emulsie absolută de trandafir-o invenție unică de îngrijire a pielii, delicată, preluată dintr-un amestec fitochimic inovativ din ulei de trandafir și apă de trandafir (Rose Damasc), cu extract de indigen thailandez (Phyllanthus acidus (L) Skeels), utilizând un sistem de amestecare stabilizată cu emulsie. Sistem de amestecare cu două etape, cu timp de incubare precis, obținerea unui ser, puternic și neted, cu o putere de penetrare a apei serice, pentru o absorbție rapidă fără reziduuri și umezire a uleiului de trandafir. (Tailanda)
ANONA – nou cultivar de roșii- soiul de tomate ANONA este creat ca urmare a hibridizării interspecifice a soiului Novicioc și Solanum piminelifolium L. Semințele de hibrid F1 au fost tratate cu raze gamma (100 Gy). Ulterior s-a aplicat selecția individuală a plantelor din populațiile segregate.
Soiul este cu un tip determinant de creștere. Perioada de coacere este de 94-100 zile după germinarea semințelor. Fructele sunt roșii și rotunde. Greutatea medie a fructelor este de 29,9 g, caracterizată ca fiind mică și medie. Post recoltare termen de valabilitate este de 25-30 zile păstrate la 16-18 ° C.
Îmbunătățirea duratei de păstrare se datorează pericarpului mai gros, care ajută la reducerea pierderilor după recoltare. Mărimea și numărul straturilor de celule hipodermice oferă rezistență mecanică la crăparea și transportul fructelor. Roșiile pot fi consumate fie în stare proaspătă, fie prelucrate. (Republica Moldova)
MicroU, o alternativă ecologică și multifuncțională la etuiul de ochelari, cu rol de protecție și, totodată, de curățire a acestora, fără a apela la șervețele umede, greu reciclabile.
Problema tehnică pe care o rezolva MicroU: capacitate multifuncțională (protecție respectiv curățare); elimină utilizarea șervețelelor umede; dimensiuni de gabarit reduse (grosime 3mm; greutate 30g); durata de utilizare 5-10 ani, lavabilă (se spală ușor).
MicroU are o arie largă de utilizare putând fi folosită cu succes și în cazul aparatelor foto, a smartphone-urilor,tabletelor, laptop-urilor, etc. (România)
Expoziția de inventică și cercetare a EUROINVENT 2019 a fost evaluată de către un juriu internațional, prin care s-au numărat: Președintele onorific Kane Kramer (British Inventors Society, Marea Britanie), membrii juriului, Layth ALLALAK (Iraqi Forum of Inventors (IRAQ)), Mircea BERNIC (Universitatea Tehnică a Moldovei (R.Moldova)), Hakan BAYRAM (ABDER (Turkey)), Majid EL BOUAZZAOUI (Union of Inventors (Morocco)), Dorica BOTAU (Banat’s USAMV “King Michael I of Romania” Timișoara (Romania)), Ofelia CORBU (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Romania)) și alții.
+ There are no comments
Add yours