Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții – un acord de liber schimb rezonabil cu Statele Unite

           [kopa_block_quote class=”e.g. kopa-blockquote-1, kopa-blockquote-2″]    Comisia Europeană (CE) a publicat, la jumătatea lunii iulie, un număr record de propuneri ale Uniunii Europene (UE) din cadrul etapei a 14-a de negocieri pentru un acord comercial cu Statele Unite, cunoscut ca Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții  sau TTIP – Transatlantic Trade and Investment Partnership. Comisia face publice propunerile la câteva zile după ce le-a trimis partenerilor de negociere.[/kopa_block_quote]

               CE negociază, de mai mulți ani, un acord comercial  cu Statele Unite, care îşi propune să deschidă cât mai mult  comerţul şi investiţiile între cele două entități. Rezultatul va  fi  crearea de locuri de muncă şi impulsionarea creşterii economice pentru ambele părţi.

               UE și SUA dețin împreună 40 % din producţia economică globală. Un parteneriat transatlantic cuprinzător în materie de comerț și investiții (TTIP) ar aduce importante beneficii economice, le-ar oferi consumatorilor acces la o ofertă mai variată și ar crea noi oportunități pentru întreprinderi.

    [kopa_block_quote class=”e.g. kopa-blockquote-1, kopa-blockquote-2″]
    • Parteneriatul ar consolida, de asemenea, poziția strategică a UE în lume.

    • Prin intermediul TTIP, Comisia dorește să ajute cetățenii și întreprinderile prin:

    • Deschiderea piețelor din SUA pentru întreprinderile din UE, inclusiv pentru serviciile publice

    • Reducerea formalităților administrative cu care se confruntă întreprinderile care exportă

    • Elaborarea de noi reglementări menite să faciliteze exporturile, importurile și investițiile peste ocean și să le facă mai echitabile

    [/kopa_block_quote]

         TTIP ar ajuta întreprinderile europene să vândă mai multe bunuri și servicii în Statele Unite. De asemenea, companiile europene ar putea participa în condiții de egalitate la procedurile de achiziții publice din SUA, lucru benefic pentru economie și ocuparea forței de muncă.

         În Europa, importuri americane mai ieftine ar însemna mai multe opțiuni în magazine, la prețuri mai mici. Accesul la produse și servicii mai puțin costisitoare le-ar permite întreprinderilor să facă economii.

         Comisia Europeană susține comerțul liber, fără a sacrifica, însă, standardele europene în domenii precum siguranța alimentară, sănătatea, protecția social, protecția datelor sau diversitatea culturală.

        Parlamentul European va decide dacă acordul este sau nu acceptabil.

Vezi mai mult…

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours