EUDIRECT
EUDIRECT

Rolul postărilor Europe Direct Iași

Europe Direct este o organizaţie non-guvernamentală având rolul de a promova şi transpune la nivel naţional cele mai importante evenimente desfăşurate la nivelul Uniunii Europene. Totodată această organizaţie are atribuţia de a informa publicul larg despre diversele activităţii care au loc la nivel europen constituind impact puternic şi pozitiv pentru România. Având în vedere că anul 2023 este denumit ca fiind cel al competenţelor. La nivelul Uniunii Europene sunt recunoscute 24 de limbi oficiale. Competenţele de comunicare contribuie în mod esenţial în formarea tinerilor prin obţinerea unor avantaje în viitoarea carieră. Europe Direct susţine activităţile desfăşurate de echipa voluntariatului Model Union European şi le sprijină prin implicarea activă explicând procedurile legislative de la nivel european. De asemenea care sunt acele mecanisme şi metode adoptate în vederea luării celor mai importante decizii. Îndrumarea elevilor şi studenţilor pentru a studia într-o ţară străină prin intermediul programului Erasmus. Obţinerea unor beneficii în altă ţără, cunoaşterea culturii, adaptarea tinerilor la nou, dezvoltarea anumitor aptitudini şi în final o carieră de succes în instituţiile UE.

Această organizaţie prezintă activitatea de la nivelul Uniunii Europene prin care se anunţă faptul că, Suedia deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene până pe data de 30 iunie 2023. Se preconizează ideea conform căreia, Suedia a devenit stat membru UE pe data de 1 ianuarie 1995. De asemenea, Europe Direct sprijină schimbul de experienţă prin intermediul programului Erasmus. Studiile în străinătate reprezintă una dintre principalele componente ale programului Erasmus. S-a dovedit deja că astfel de experiențe le permit participanților să-și îmbunătățească perspectivele profesionale și cunoștințele lingvistice, să capete mai multă independență și încredere în sine și să descopere culturile celorlalte ţări europene.

Studiind în străinătate prin intermediul programului Erasmus, elevii şi implicit studenţii pot dobândi noi competențe de comunicare, lingvistice, interculturale și non-tehnice care vă vor aduce avantaje importante în viața personală cât şi profesională. Cunoaşterea cât mai aprofundată a Uniunii Europene contribuie în mod substanţial la educarea tinerilor prin înţelegerea istoriei şi diversităţii culturale a acesteia. Această organizaţie Europe Direct se alătură activităţilor iniţiate de şcoli prin care elevii învaţă lucruri noi despre Uniunea Europeană, instituţiile acesteia şi rolul lor la nivel european. Acest cadru educativ conferă elevilor aprofundarea unor termeni esenţiali precum: drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, deviza UE care este unitate în diversitate. Părinţii fondatori ai Uniunii Europene au fost Jean Monnet şi Robert Schumann. Valorile fundamentale pe care se întemeiază Uniunea Europeană sunt: libertate, democraţie şi egalitate, respectul pentru demnitatea umană, drepturile omului şi statul de drept, solidaritate şi protecţie pentru toţi.

Europe Direct suţine diverse activităţi de dezvoltare sustenabilă, pune accentual pe biodiversitate. Este o organizaţie prin care se aduce la cunoştinţa publicului cele mai importante noutăţi venite din partea instituţiilor Uniunii Europene.

Consider că, la nivel de organizaţie nu trebuie făcute schimbări majore, aceasta este promovată pe reţelele de socializare fiind cea mai accesibilă publicului larg. Pentru publicul care nu are acces sau nu pot folosi reţelele de socializare din varii motive aş recomanda ataşarea unor afişe în oraşe, mai exact în locurile cele mai vizitate.

Ionela COCUZ, masterandă în anul II la specializarea Studii Europene, Centrul de Studii Europene, Facultatea de Drept, Universitatea ”Al.I.Cuza” Iași

COMENTARII RECENTE