Tema 3

EUROAși

Corpul European de Solidaritate

Bolzano, Italia – 2019-2020

Angela Gabor, masterand, an II, Centrul de Studii Europene

Facultatea de Drept, Universitatea ”Al.I.Cuza” Iași

Stagiar în practică la EUROPE DIRECT Iași

În perioada 2019-2020 am avut șansa de a aplica și de a fi acceptată ca voluntar în programul Interreg Volunteer Youth (IVY), parte a Corpului European de Solidaritate. Am efectuat stagiul de voluntariat internațional la EURAC Research din Bolzano, Italia, institut de cercetare în domeniul minorităţilor. Experiența aceasta a reprezentat o frumoasă continuare a altor două mobilități Erasmus+ anterioare. Am avut ocazia să cunosc profesioniști în domeniul migrației (și nu numai), să iau parte la ședințe interne și să organizez conferințe naționale și internaționale.

Proiectul din care am făcut parte ca voluntar Interreg a fost exact ce aveam nevoie: un impuls spre o carieră internațională și spre mai multă cunoaștere europeană. Am descoperit că am mult mai multe abilități decât credeam, că pot să mă adaptez ușor unui mediu multicultural și internațional și că valorile europene sunt fundamentale pentru toți. Am învățat să am mai multă încredere în mine, să fiu mai curioasă și să îmi creez constant oportunități noi.

Perioadele de experiență internațională sunt oportunități pe care orice tânăr ar trebui să le încerce măcar o dată. Pe lângă faptul că ele oferă posibilitatea de a trăi într-un alt mediu, de a cunoaște un alt mediu, ele ajută și la dezvoltarea personală și profesională a tinerilor ce se află la început de drum.