Uniunea Europeană, actor global

    Uniunea Europeană  este un actor-cheie în multe chestiuni de politică externă.  Politica sa externă şi de securitate, menită sa contribuie la soluţionarea conflictelor și la instituirea unui climat de înţelegere la nivel internaţional, se bazează pe diplomaţie, în timp ce comerţul, ajutorul umanitar,  securitatea și apărarea joacă un rol complementar.

    În calitate de cel mai mare donator de asistență pentru dezvoltare, UE cooperează bine cu țările încurs de dezvoltare. De asemenea, Uniunea abordează teme precum mediul, educaţia, combaterea infracţionalităţii şi respectarea drepturilor omului în relaţiile sale cu restul lumii.

Criza siriană a devenit cel mai grav dezastru umanitar şi de securitate din lume. UE şi statele sale membre joacă un rol major în răspunsul oferit de comunitatea internaţională la această criză. De la începerea conflictului, ele au mobilizat împreună peste 4 miliarde de euro ca ajutor pentru dezvoltare şi ajutor umanitar, fiind astfel cei mai importanţi donatori pe plan global.

UE se concentrează și pe sprijinirea procesului global de reforma în curs de desfăşurare în Ucraina, în special prin punerea în aplicare a unui pachet de sprijin fără precedent, în valoare de 11 miliarde de euro.

Politica externă şi de securitate a UE, elaborată de-a lungul mai multor ani, le permite statelor membre să se exprime şi să acţioneze la unison pe scena mondială. Acţionând împreuna, cele 28 de state membre au mult mai multă autoritate decât dacă şi-ar urmări fiecare propriile politici.

Datorită ponderii economice şi demografice a statelor membre, UE are un statut aparte. Este cea mai mare putere comercială din lume, iar moneda sa unică, euro, este a doua ca importanţă din lume. Întrucât  UE ia din ce în ce mai multe decizii comune în materie de politică externă, acest lucru îi consolideaza şi maimult poziţia.

Uniunea a încheiat parteneriate cu cele mai importante puteri, inclusiv cu ţările emergente. Ea incearca să se asigure ca aceste parteneriate se bazeaza pe interese şi avantaje reciproce, cu drepturi şi obligaţii pentru ambele părţi.

[kopa_block_quote class=”e.g. kopa-blockquote-1, kopa-blockquote-2″]Obiectivele actuale ale Comisiei includ:

•  crearea mai multor sinergii între statele membre în ceea ce priveşte achiziţiile publice în materie de aparare;
•  asigurarea păcii şi stabilităţii în ţarile din vecinătatea UE, prin continuarea negocierilor de aderare în curs, în special cu ţările din Balcanii de Vest.  Acest lucru va necesita timp; prin urmare, nicio extindere nu este prevazută în cursul mandatului ComisieiJuncker (adica înainte de sfârşitul anului 2019);
•  punerea în comun a capacităţilor de apărare de către guvernele naţionale care doresc să facă acest lucru,ceea ce le va permite să participe la misiuni comune ale UE. Astfel se va evita duplicarea programelor şi se vor economisi bani. [/kopa_block_quote]

Vezi mai mult….

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours