MODEL EUROPEAN UNION IAȘI 2019

Andreea Șerban, Doctorand,
Facultatea de Drept,  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Tânăr multiplicator european –  Europe Direct Iași

Ajuns la a treia ediție, proiectul Model European Union Iași 2019 a reunit în perioada 5-10 martie la Facultatea de Drept și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, aproximativ 90 de tineri din 16 state, dintre care 7 membre ale Uniunii Europene (România, Portugalia, Cehia, Italia, Belgia, Danemarca, Bulgaria) și 9 state din afara Uniunii Europene (Republica Moldova, Statele Unite ale Americii, Georgia, Ucraina, Turcia, Serbia, Israel, Albania, Armenia), interesați de activitatea Uniunii Europene.

Proiectul a fost inițiat ca proiect pilot al Asociației Studenților la Drept din Iași în anul 2017 și dezvoltat pe parcursul edițiilor următoare, devenind unul dintre evenimentele din România și din afara granițelor care promovează și multiplică valorile europene și cunoștințele despre Uniunea Europeană. Conferința Internațională Model European Union Iași reprezintă o simulare în limba engleză a procesului decizional al instituțiilor europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, în care participanții, în calitate de comisari, miniștri de resort sau membrii ai Parlamentului European, au dezbătut două propuneri legislative – Regulamentul privind fondul european de apărare și o Recomandare a Comisiei privind măsuri de combatere eficace  a conținutului ilegal online, sub atenta activitate de monitorizare a participanților care au avut rolul de jurnaliști.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenților la Drept ASD-UAIC alături de Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în parteneriat cu Centrul de Informare Europe Direct Iași și BETA-Europe – Bringing Europeans Toghether Association.

Pentru al doilea an consecutiv, Model European Union Iași a fost organizat sub înaltul patronaj al  Reprezentanței Comisiei Europene în România. De asemenea, proiectul s-a bucurat de o strânsă colaborare cu Ministerul Educației Naționale, Institutul European din România și Biroul de Informare al Parlamentului European din România.

Coordonatorii celei de-a treia ediții, Ioana Pătrașcu – Director General și Catrinel Constantinescu –  Director General Adjunct, au urmărit ca participanții să își îmbogățească cunoștințele despre activitatea Uniunii Europene prin organizarea unor evenimente auxiliare la care au participat experți în domeniu ce au putut să le împărtășească tinerilor studenți și elevi din experiențele lor. Astfel, în prima zi a proiectului au fost organizate o serie de ateliere menite să dezvolte abilitățile și cunoștințele participanților pentru a putea beneficia cu adevărat de întreaga experiență în calitate de ministru sau membru al Parlamentului. De la facilitatorii drd. Andreea Șerban (Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și tânăr multiplicator european al Centrului Europe Direct Iași, avocat drd. Mirela Elisei (Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), drd. Marian Aevoae (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și Cristina Dobrișan (Asistent de proiecte și politici, Biroul European de Protecția Consumatorului, Belgia), participanții au învățat despre cum funcționează instituțiile Uniunii Europene, diferențele dintre actele legislative europene, despre fondul european de apărare și mijloacele de combatere a conținutului online, precum și despre cum să negocieze și să aplice tehnicile de negociere în calitate de tineri miniștri și membri ai Parlamentului European.

Ultima zi a proiectului s-a finalizat cu o conferință la care au participat conf. dr. Ioana Maria  Costea, prodecan al Facultății de Drept, Paul Matei din partea  Centrului de Informare Europe Direct Iași, Oana Mocanu și Eliza Vaș din partea Institutului European din România și drd. Emanuel Zanoschi, voluntar al Biroului de legătură al Parlamentului European în România pentru campania #DeDataAstaVotez.

Invitații le-au vorbit participanților despre importanța proiectelor de tip Model European Union în dezvoltarea lor academică și personală, despre realitatea politică și juridică a fondului european de apărare, despre Președinția României la Consiliul Uniunii Europene din prima jumătate a anului 2019, despre activitatea Institutului European din România și a Centrului de Informare Europe Direct Iași, precum și despre alegerile pentru Parlamentul European din luna mai 2019 și campaniile de promovare a implicării civice #DeDataAstaVotez și programului Comisiei Europene a Tinerilor Multiplicatori Europeni.

Nu în ultimul rând, participanții au aflat, în cadrul unor ateliere organizate în ultima zi a proiectului, despre oportunitățile oferite de Corpul European de Solidaritate de la Nikolia Papadopoulou, voluntar Erasmus+ din Grecia și Mihaela Diana Podariu, voluntar al Asociației Super Tineri Asirys din Tg. Frumos, județul iași, au descoperit de la Artur Țventarnțîi din partea ANOSR mai multe informații despre mișcarea studențească europeană și au învățat cum să organizeze un proiect de tip Model European Union de la reprezentanții asociației BETA-Europe, Cláudio Teixeira și Nick Madžarov.

Cláudio Teixeira: „MEU Iași este o conferință unică, organizată de oameni devotați, muncitori, care nu se vor opri la nimic pentru a vă face să vă simțiți ca acasă și se vor autodepăși pentru a vă surprinde în orice moment.” [MEU Iași is a unique conference, organised by devoted, hard-working people who will stop at nothing to make you feel just at home and will go the extra mile to surprise you at every time.]

Model European Union Iași nu este un doar proiect despre Uniunea Europeană și procesul legislativ. Este un eveniment care aduce la un loc, pentru câteva zile, tineri cu valori și interese comune, din toate colțurile lumii, care pune bazele unei colaborări viitoare și unor prietenii strânse.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours