Din ultima zi de aprilie, utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming vor comunica în țările Uniunii Europene (UE) la aceleași costuri ca în România, la care operatorii pot adăuga taxe suplimentare de maximum cinci eurocenţi/ minut, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Din iunie 2017, toţi cei care vor călători în interiorul statelor membre UE vor achita aceleaşi tarife de telefonie mobilă ca acasă, aşa cum Parlamentul European a decis în 2015.
În octombrie anul trecut, Parlamentul European a decis ca tarifele de roaming în interiorul celor 28 de state membre UE să fie eliminate începând cu vara anului 2017, astfel încât toţi utilizatorii din spaţiul comunitar să se bucure de o piaţă unică în telecomunicaţii şi acces egal la internet.
Până atunci însă, există etapa intermediară, ultima de altfel, care consemnează noi modificări în favoarea cetăţenilor UE.
Concret, începând de pe 30 aprilie 2016 şi până la 15 iunie 2017, utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming vor comunica în țările UE la aceleași costuri ca în România, aşa cum reiese dintr-un comunicat recent al ANCOM.
Totuşi, potrivit documentului citat, operatorii pot adăuga o taxă suplimentară, dar care nu poate fi mai mare de cinci eurocenți/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE. Totodată, apelurile primite nu vor putea fi taxate cu mai mult de 1,14 eurocenți/minut, în timp ce trimiterea unui mesaj text (SMS) către ţările UE va putea fi taxată cu cel mult doi eurocenți. Nu în ultimul rând, cei ce vor folosi datele mobile vor putea fi taxaţi suplimentar cu maximum cinci eurocenți pentru fiecare megabyte de internet consumat.
De asemenea, atunci când un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile în roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful național în afara rețelei și suprataxa aplicată nu trebuie să depășească anumite tarife maxime, după cum urmează:
-
0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate;
-
0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS);
-
0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date.
De altfel, tarifele practicate în prezent de operatori îi determină pe mulţi dintre utilizatori să îşi închidă telefoanele mobile pe timpul călătoriilor în străinătate. Potrivit unui sondaj efectuat de Comisia Europeană în 2014, 28% dintre consumatori aleg să ţină dispozitivele închise pe timpul călătoriilor, de teama unor facturi încărcate semnificativ.
În altă ordine de idei, tarifele plătite în prezent de consumatori pentru utilizarea roaming-ului au scăzut cu 80% faţă de anul 2007, iar navigarea pe internet este cu 91% mai ieftină comparativ cu acelaşi an.
În ceea ce priveşte utilizatorii de cartele preplătite, aceştia trebuie să încarce un credit suplimentar din care să se deducă valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor în roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.
[kopa_block_quote class=”e.g. kopa-blockquote-1, kopa-blockquote-2″]
În 2017, tarifele de roaming vor fi eliminate
Reducerea tarifelor de roaming începând de la 30 aprilie reprezintă ultimul pas înainte ca tarifele de roaming în interiorul statelor membre UE să fie eliminate complet.
Acest lucru se va întâmpla, efectiv, din 15 iunie 2017, aşa cum Parlamentul European a decis în octombrie anul trecut, atunci când instituţiile UE au ajuns la un acord privind introducerea unei pieţe unice în telecomunicaţii, care presupune eliminarea tarifelor de roaming şi accesul egal la internet pentru toţi utilizatorii din spaţiul comunitar.
„Abolirea taxelor de roaming a fost aşteptată de multă vreme de toată lumea: oameni obişnuiţi, start-up-uri, IMM-uri şi multe alte tipuri de organizaţii”, precizau la acel moment reprezentanţii instituţiei legislative a UE, într-un comunicat de presă.
Astfel, din 2017, minutele și SMS-urile incluse în ofertele operatorilor de telefonie din țară, precum și traficul de internet, vor putea fi folosite fără restricții, fiind practic similare utilizării lor pe teritoriul României.
Totuși, vor exista unele limitări, iar Comisia Europeană este instituția delegată să prevină utilizarea abuzivă a serviciilor de telefonie prin impunerea unor reguli. Astfel, un consumator nu își va putea achiziționa o cartela SIM dintr-o țară membră UE cu prețuri mai scăzute, pe care să o folosească apoi în propria țara. În aceeași măsură, un consumator plecat aproape permanent în străinătate nu se va putea folosi „la infinit” de facilitățile oferite de un abonament încheiat acasă.
[/kopa_block_quote]
+ There are no comments
Add yours