#EUYoungMultipliers – Tineri Multiplicatori Europeni

Andreea Șerban, Doctorand,
Facultatea de Drept,  Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Tânăr multiplicator european –  Europe Direct Iași

La inițiativa Comisiei Europene și a rețelei Centrelor de Informare Europe Direct din 27 de state membre ale Uniunii Europene, la Bruxelles, în perioada 18-19 Februarie 2019, a avut loc lansarea programului Tineri Multiplicatori la care au participat 200 de tineri interesați de agenda europeană.

Din partea Centrului de Informare Europe Direct Iași au participat Andreea Șerban, doctorand la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Georgiana Crețu, masterandă în Studii Europene cu specialitatea pe guvernanță și politici europene la Facultatea de  Drept din cadrul Universității din Louvain, Belgia.

Young Multipliers 2019

Programul Tineri multiplicatori urmărește implicarea tinerilor în activitățile de promovare a valorilor europene și aducerea Uniunii Europene mai aproape de cetățeni printr-o continuă campanie de informare privind acțiunile relevante care caracterizează procesul democratic european. Prin această inițiativă, Comisia Europeană și-a propus, pe termen lung, crearea unei comunități de tineri implicați și interesați de activitatea Uniunii Europene care să își împărtășească experiențele și să facă schimb de idei și practici în vederea realizării unor proiecte cu specific european în mediile și locurile de proveniență. De asemenea, având în vedere alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019, rolul acestor multiplicatori este a găsi modalități eficiente de a angrena tinerii, în special alegătorii pentru prima dată, din România și celelalte state membre ale Uniunii Europene, în dezbaterea și procesul de votare pentru viitorul Europei.

Evenimentul de lansare a programului s-a desfășurat în perioada 18-19 ianuarie la Bruxelles, fiind organizat sub forma unei suite de ateliere tematice informative și sesiuni informale în care participanții au putut să comunice și să participe activ la dezbaterile pe teme europene de interes. Printre invitați și vorbitori s-au numărat, din partea Comisiei Europene, Sixtine Bouygues – Directorul adjunct al Directoratului General Comunicare, Aura Salla – consilier pentru comunicare în Centrul European de Strategie Politică,  Alessandro Giordani și Mariyana Nacheva din partea Directoratului General Comunicare, Stephen Clark – coordonatorul departamentului pentru Alegeri Europene 2019 și Alexander Winterstein – purtător de cuvânt adjunct al Comisiei Europene. Prezentările și discuțiile au avut în vedere în primul rând activitatea parcursă de instituțiile europene în ceea ce privește politicile de implicare a tinerilor. De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai Centrelor Europe Direct din Duisburg, Nijmegen și Sofia, precum și din partea Centrelor de Documentare Europeană din Cluj-Napoca și Nicosia.

Young Multipliers 2019

Tinerii multiplicatori au dobândit relevante informații și aptitudini care să îi ajute să propage mesajul european și în comunitățile din care provin prin diverse canale.

La Iași, programul deja a luat amploare prin realizarea de către Centrul informativ Europe Direct prin colaborarea cu Andreea Șerban, a două ateliere informative în liceele din Pașcani, județul Iași, Liceul Teoretic „Miron Costin” și Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, structurate sub forma unei conferințe de presă în care elevii au aflat despre funcționarea Uniunii Europene, oportunitățile de studiu și dezvoltare personală și profesională în afara României, precum și despre campania de promovare a votului la alegerile pentru Parlamentul European.

De asemenea, în perioada 5-10 martie 2019, mesajul tinerilor multiplicatori va ajunge și Model European Union  Iasi, ediția a 3-a, un program internațional în cadrul căruia participanții vor simula procesul legislativ al Uniunii Europene în calitate de miniștri în Consiliu sau Membri ai Parlamentului European, program .

Programul Tineri multiplicatori europeni reprezintă o prima etapă în demersul Uniunii Europene de a ajunge mai aproape de cetățeni prin mobilizarea tinerilor prin activități interactive și de interes, promovând valorile europene.

Young Multipliers 2019

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours