Georgiana Crețu, prietena noastră și una dintre cele două fete ale noastre care portă titlul de ”tânăr multiplicator european al Centrului de Informare Europe Direct Iași”, se poate lăuda cu multiplele sale experiențe europene: Erasmus, multe participări și organizări ale simulărilor de tip MEU, și – nu în ultimul rând – un master făcut și absolvit chiar în inima Europei, la Bruxelles. Aceasta este mărturia ei:
Acum doi ani veneam în Belgia pentru a doua oară și pentru o perioadă mai lungă de timp. Începeam cursurile masterului de Studii Europene de la Universitatea Catolică din Louvain. Începeam o etapă nouă, cu multe provocări și cu o serie de evenimente care au contribuit la formarea mea de astăzi. Iată că acum cei doi ani au trecut, mi-am dat toate examenele, am prezentat dizertația și în câteva săptămâni voi fi oficial absolventă. A fost o experiență pe cinste din care am învățat foarte multe lucuri noi, am vizitat țări noi și, cel mai important, mi-am făcut prieteni noi.
Am studiat în Louvain-la-Neuve, nu in Leuven. Cred că e important să mentionez acest lucru. Sunt orașe diferite, cu istorii diferite – unul francofon, altul flamand – unul vechi de sute de ani (Leuven), altul doar de câteva zeci. Însă poarta același nume, iar universitățile, chiar dacă au și ele aceeași denumire, sunt diferite. Acesta a fost primul lucru pe care l-am aflat despre orașul în care am studiat. Al doilea lucru este că Louvain-la-Neuve găzduiește al doilea cel mai mare festival de bere din Europa – 24h vélo de Louvain-la-Neuve.
Încă din gimnaziu îmi doream să studiez în străinătate. Însă am făcut pași mici și am terminat Dreptul la Iași, aproape de casă. Și cred că aceasta a fost una dintre cele mai bune decizii. Am mers într-un Erasmus în Polonia, iar experiența de acolo mi-a dat curaj și încredere că masterul îl pot termina în altă țară. Așă că am ales Belgia, pentru a fi mai aproape de insitituțiile europene și pentru a putea fi cât mai conectată la evenimentele din Bruxelles. Realitatea a fost ușor diferită de așteptări, pentru că am avut parte de mai multe experiențe decât îmi imaginam: cursuri interactive și diverse, conferințe la care au participat oficiali de top ai Uniunii Europene, vizite de studiu și seminare de specialitate în instituțiile Uniunii în Bruxelles și Luxembourg.
Viața academică. Au fost doi ani de o intensitate aparte. Am avut cursuri interesante, cu profesori dedicați (sigur că au fost și excepții, însă nu sunt demne de menționat). Nu a fost mereu lapte și miere. Au fost momente în care nu credeam că voi putea termina la timp, dar cu puțin efort mi-am luat toate examenele și am fost printre puținii studenți care au ales să își prezinte dizertația în sesiunea de vară. În definitiv, ce înseamnă „la timp”? Fiecare lucrează în stilul lui, chiar dacă societatea impune un anumit ritm. Încă nu știu dacă a fost bine sau nu să fac acest efort și să termin totul acum. Dar știu că în acest moment mă pot concentra mai mult pe proiectele de viitor.
Ultimul semestru – cel cu carantina – l-am făcut de acasă, din Vaslui. Nu am preconizat acest lucru, dar s-a întâmplat să fiu în țară cu puțin timp înainte de declararea stării de urgență. Chiar dacă eram într-un mediu confortabil, alături de familie, semestrul a fost oarecum haotic. Au fost mult mai multe teme, mai multe lecturi și toți profesorii aveau cerințe suplimentare. Adesea stăteam peste programul stabilit în orar. Nu cred că profesorii voiau să ne obișnuiască cu viitorul loc de muncă unde, oricum, timpul petrecut peste program nu mai este o excepție. Asta este realitatea cu care eu m-am confruntat.
Viața profesională. Primul proiect în care m-am angajat a for Brussels MEU. Nu am putut renunța la organizarea MEU-rilor. De data aceasta am ales o echipă diferită față de MEU Iași, și anume am coordonat echipa de conținut academic (Content Team). Ne-am ocupat de alegerea temelor de dezbatere, moderatori și reguli de procedură. A fost o ediție specială de MEU pentru că ne-am depășit limitele și am organizat simularea Băncii Centrale Europene. Am muncit mult pentru proiectul acesta și rezultatele s-au văzut – s-au văzut, în primul rând, în feedbackul pozitiv al participanților.
Am făcut și două internshipuri cât timp am fost în Belgia – unul la o companie privată, iar cel de-al doilea la un birou de lobby. Mi-ar plăcea să spun că eu am ales aceste locuri să lucrez, să mă dezvolt și să învăț lucuri noi. Dar nu e chiar așa. Am avut parte de puțin noroc, motivație să nu renunț după ce am aplicat la primele zeci de internshipuri și multă susținere din partea celor apropiați. Competetiția este foarte mare, în special la nivel de debutant. Fiecare experiență a venit cu un bagaj diferit de cunoștințe. Sunt bucuroasă că a avut ocazia să observ ambele domenii și aș sfătui pe oricine să încerce cât mai multe locuri de muncă, până când vor găsi ceva pe placul lor.
Viața socială. După mult timp mi-am dat seama că mutarea în Belgia a venit cu un mic șoc cultural. Oamenii sunt diferiți, obiceiurile la fel de diferite. Percepțiile despre viață și oameni sunt și ele destul de diferite. Am crescut într-un mediu deschis și am cunoscut oameni diverși; am locuit pentru cinci luni în Polonia; dar toate astea nu m-au pregătit pentru o nouă societate. Belgia are ceva diferit, în special Bruxellul. A fost o perioadă de adaptare și maturizare.
Două lucruri îmi plac mult în Bruxelles. Primul este faptul că din Bruxelles poți ajunge în orice altă țară destul de ușor; este bine conectat cu restul țărilor din Europa, ceea ce înseamnă că e ușor să călătorești. Cel de-al doilea aspect este unicitatea orașului: un amalgam de naționalități, oameni din toate colțutile lumii. Oamenii sunt mai relaxați și binevoitori. Cel putin, eu așa i-am perceput.
Ei bine, după doi ani, tot în Bruxelles sunt, gata să îmi încep cu adevărat viața profesională. Am încheiat o etapă și sunt pregătită pentru următoarea.
+ There are no comments
Add yours