Importanța Summitului de la Sibiu pentru România – perspectiva Elenei, masterandă la Centrul de Studii Europene, UAIC Iași

Elena Paiu
studentă an II, master,
Centrul de Studii Europene,
Universitatea  ”Al.I.Cuza” Iași

De ziua Europei pe 9 mai 2019, la Sibiu, 27 de preşedinţi şi premieri au demonstrat unitatea Uniunii Europene, rămasă așa chiar și după Brexit. Spaţiul comunitar va continua să se reformeze, pentru a le oferi prosperitate şi siguranţă celor 500 de milioane de cetăţeni ai săi. Acesta este mesajul declaraţiei adoptate la sumitul de la Sibiu organizat în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene. Au fost prezente în discuţii şi subiectele delicate, precum statul de drept şi spaţiul Schengen. UE se concentrează asupra unor planuri strategice pentru anii care urmează. De asemenea, aceștia au convenit să se reunească din nou la 28 mai 2019 la Bruxelles pentru a discuta despre rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European.

            După cum a menționat Klaus Iohannis: ”Summitul desfășurat este extrem de important nu numai pentru Europa, ci şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie. Europa a venit în România, din România s-a desenat viitorul UE. România contează, românii contează, votul românilor contează.” Acest summit a subliniat implicarea și importanța României la nivelul Uniunii Europene și a evidențiat importanța participării românilor la vot. Summitul de la Sibiu a fost primul summit de această magnitudine, găzduit vreodată de România de când a devenit membru al Uniunii Europene în ianuarie 2007 și a fost un bun prilej să arate Europei unde a ajuns.

Datorită faptului, că Europa anului 2019 este departe de a fi una a consensului, nu putem vorbi de așteptări foarte mari ale societății europene, iar istoria care s-a scris la Sibiu, amână subiectele grele cum ar fi fonduri versus stat de drept, viitorul monedei euro sau forma finală a bugetului pe următorul exercițiu multianual. Prioritatea sunt alegerile europene, așa că au ales să organizeze un summit electoral.  Despre viitorul României în cadrul UE, primul ministru olandez, Mark Rutte, a declarat, la summit, că România va fi pregătită pentru admiterea în spațiul Schengen „atunci când respectă statul de drept și democrația„, adăugând că țara nu se îndreaptă în prezent în direcția cea bună. Așadar despre cum vor evolua evenimentele în cazul României urmează să vedem după alegeri, iar cât de rapid vom intra în spațiul Schengen depinde în primul rând de guvernarea română și atitudinea ei față de angajamentele luate odată cu semnarea acordului de aderare.

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours