Raportul din 2025 privind statul de drept: importanța statului de drept pentru democrația, securitatea și economia Europei

Acesta este primul raport din cadrul noului mandat al Comisiei. Acesta consolidează colaborarea cu succes cu statele membre pe baza unei abordări preventive și bazate pe dialog pentru consolidarea statului de drept și reprezintă un stimulent important pentru reformă.

Raportul privind statul de drept și ciclul anual privind statul de drept contribuie la reziliența democrației, a securității și a economiei Europei într-un mediu global în care respectarea drepturilor fundamentale și a sistemelor democratice se află din ce în ce mai mult sub presiune. Prin urmare, este esențial ca UE să își reafirme angajamentul față de statul de drept și să ia măsuri concrete pentru a-l promova și apăra, pe continentul nostru și în întreaga lume. La fel ca în 2024, raportul nu acoperă numai 27 de state membre, ci include și patru capitole consacrate fiecărei țări, dedicate evoluțiilor din Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia. 

Raportul din acest an confirmă faptul că există o traiectorie pozitivă în multe state membre, deoarece au fost realizate reforme importante în cele patru domenii-cheie vizate de raport – justiția, combaterea corupției, libertatea mass-mediei și sistemul instituțional de control și echilibru. Deși în unele state membre persistă provocări și, în câteva cazuri, situația este gravă, angajamentul general față de proces rămâne puternic, iar statele membre au abordat un număr substanțial de recomandări din 2024, integral sau parțial.

Respectarea statului de drept este, de asemenea, esențială pentru punerea în aplicare a unor politici care să promoveze competitivitatea prin intermediul pieței unice și să le permită cetățenilor să participe activ atât în societate, cât și în economie. Statul de drept este un aspect important pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier. Întreprinderile, în special întreprinderile mici și mijlocii, au nevoie de un mediu economic stabil și previzibil. Astfel cum se prevede în orientările politice ale președintei von der Leyen,raportul din acest an pune un accent deosebit pe aspectele care au o legătură directă cu buna funcționare a pieței unice, cum ar fi buna legiferare, normele privind achizițiile publice și stabilitatea mediului de reglementare.

Raportul privește în perspectivă către o Uniune Europeană în evoluție. Noua generație de instrumente de cheltuieli ale UE, care urmează să fie prezentată ca parte a următorului cadru financiar multianual, va asigura faptul că respectarea principiului statului de drept rămâne o necesitate pentru fondurile UE. Sprijinul financiar al UE pentru investiții și reforme menite să promoveze statul de drept poate oferi o valoare adăugată reală. Acest lucru poate contribui la un efort mai amplu de urmărire a punerii în aplicare eficace a recomandărilor formulate în raport.

Vezi mai mult…

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours