Stagiu practică EUROPE DIRECT Iași
Tutore practică Ioana Pruteanu
Student Prodan Cristina, master Dezvoltare Regională an II, sem IV, 2025
Centrul de Studii Europene- Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași
Drepturile copiilor din perspectiva Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene

1. Carta și drepturile copilului. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene a fost adoptată pe 7 decembrie 2000, la Nisa, fiind ulterior proclamată oficial în cadrul Tratatului de la Lisabona, care a intrat în vigoare pe 1 decembrie 2009. Carta reunește drepturile civile, politice, economice și sociale ale cetățenilor Uniunii Europene, incluzând la Articolul 24 prevederi speciale cu privire la drepturile copilului.
În viziunea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, copiii trebuie să fie ascultați în cadrul procedurilor care îi privesc și interesele lor trebuie să fie o prioritate în toate acțiunile care îi afectează. De asemenea, potrivit prevederilor de la Articolul 24, copiii au dreptul la protecție împotriva oricărei forme de violență, abuz sau neglijare. Drepturile copiilor sunt promovate și prin prevederile de la Articolul 21 care interzice discriminarea pe baza vârstei, protejând astfel copiii împotriva oricărei forme de discriminare. Totodată, Articolul 19 prevede protecția tuturor persoanelor, inclusiv a copiilor, împotriva violenței și a abuzului. La acestea se adaugă prevederile de la Articolul 23 privind egalitatea între femei și bărbați, care includ și drepturile copiilor, având în vedere că egalitatea de gen se reflectă și în modul în care copiii sunt tratați și educați.
În concluzie, drepturile copilului reglementate la nivelul Uniunii Europene sunt: dreptul de a fi ascultat în procedurile care îl privesc, de a fi protejat în interesele sale în cadrul acțiunilor care îl afectează, de a fi protejat împotriva oricărei forme de violență, abuz sau neglijare și împotriva oricărei forme de discriminare, inclusiv a celei de gen.
2. Aplicarea Articolului 24 al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene 2.1.Direcții de acțiune. În scopul protecției dreptului copiilor de a participa în deciziile care îi afectează, aplicarea prevederilor Articolului 24 implică: participarea activă a autorităților și instituțiilor care trebuie să asigure cadrul adecvat prin care copiii sunt implicați în procesele decizionale care îi afectează, oferindu-le oportunitatea de a-și exprima opiniile; respectarea vârstei și maturității, prin ascultarea opiniilor copiilor adaptată la nivelul lor de dezvoltare, astfel încât să se țină cont de capacitatea lor de a înțelege situația și de a-și exprima părerea; creareacontextului legal și administrativ de către Statele membre ale Uniunii Europene pentru a asigura respectarea drepturilor copiilor în toate domeniile relevante, inclusiv în justiție, educație și protecția socială; formarea și conștientizarea profesioniștilor care lucrează cu copiii (educatori, asistenți sociali, judecători etc.) în privința importanței ascultării copiilor și să dezvolte abilități de a facilita această participare; monitorizarea și evaluarea continuă a modului în care copiii sunt implicați în procesele decizionale, asigurându-se că se respectă standardele stabilite de Carta drepturilor fundamentale. Prin urmare, aplicarea prevederilor de la Articolul 24 implică promovarea unei societăți care recunoaște și respectă vocea copiilor, asigurându-se că aceștia au oportunitatea de a participa activ la aspectele vieții care îi afectează.
2.2.Măsuri la nivelul Uniunii Europene. UE are mai multe programe și instrumente dedicate protecției și promovării drepturilor copilului, dintre care pot fi menționate: Strategia UE pentru Drepturile Copilului ( protecția împotriva violenței, accesul la educație, sănătate și incluziune socială; Programul „Drepturile fundamentale și valorile Uniunii”(promovează drepturile fundamentale inclusiv ale copilului); Agenda europeană pentru copii (sprijinirea educației, sănătății și bunăstării copiilor); Fondul social european (integrarea socială a tinerilor și copiilor din grupuri vulnerabile); Proiectele de cooperare în domeniul justiției și afacerilor interne(protecția copiilor în contextul migrației și asigurarea accesului la justiție pentru copii); campanii precum Ziua Internațională a Drepturilor Copilului ( 20 noiembrie, Convenția ONU 1989); colaborări cu UNICEF, Eurochild -rețea europeană de organizații pentru drepturile copiilor, Council of Europe (Convenția privind protecția copiilor împotriva exploatării și abuzului sexual), Child Rights International Network (CRIN) -promovează drepturile copilului la nivel global.
3. Drepturile copilului în România. În calitatea sa de Stat Membru al Uniunii Europene, România a implementat legislația europeană privind drepturilor copilului prin adoptarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, Transpunerea prevederilor și standardelor Uniunii Europene s-a concretizat în principiul ,,interesului superior al copilului, reflectat în dispozițiile art.2 din Legea nr. 272/2004, potrivit căruia întreaga legislație din domeniul drepturilor copiilor ,, (…)se subordonează cu prioritate principiului interesului superior al copilului.,, Interesul superior al copilului constă în ,,(…)dreptul copilului la o dezvoltare fizică şi morală normală, la echilibru socioafectiv şi la viaţa de familie.,, totodată, ,,Principiul interesului superior al copilului este impus inclusiv în legătură cu drepturile şi obligaţiile ce revin părinţilor copilului, altor reprezentanţi legali ai săi, precum şi oricăror persoane cărora acesta le-a fost plasat în mod legal.,, Prin adoptarea Legii nr. 272/2004, România s-a înscris pe calea sprijinului, promovării și protecției drepturilor copilului, ca cerințe imperative ale Uniunii Europene.
4. Concluzie. Prin includerea prevederilor privind drepturile copiilor, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene a consacrat caracterul fundamental al protecției legale și sociale a copilului, impunând Statelor Membre să protejeze interesele copilului împotriva oricăror măsuri și tratamente abuzive, pentru a crea condițiile optime de dezvoltare armonioasă a copilului în cadrul vieții private și societății.
Bibliografie
CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE (2012/C 326/02) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:12012P/TXT
Manual de drept european privind drepturile copilului https://www.echr.coe.int/documents/d/echr/Handbook_rights_child_RON
Drepturile copiilor https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child_ro
Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului https://lege5.ro/gratuit/gm4tcnrtha/legea-nr-272-2004-privind-protectia-si-promovarea-drepturilor-copilului
+ There are no comments
Add yours