Angela Gabor,
voluntar Interreg Volunteer Youth – Corpul European de Solidaritate
Bolzano, Italia
Poți combina facultatea de Drept cu alte activități? Cum? Doar făcând acest lucru. Nu te gândi că nu o să ai timp (oricum nu o să ai), că vrei să fii concentrat doar pe cursuri (nu vei fi mereu), sau că nu știi cum vei face lucrul acela sau celălălt (vei învăța din mers). Mai devreme sau mai târziu, vom avea nevoie de o zi liberă de la rutina noastră. Fiecare dintre noi este liber să aleagă acele zile libere. Eu am ales pentru câțiva ani să am ore libere zilnic. Privind în urmă, aș putea spune că a fost una dintre cele mai bune decizii luate până în momentul de față.
Fiind absolventă a facultății de drept, am învățat că aproape toate răspunsurile au un “depinde”. Uneori, chiar dacă răspunsul nu este “depinde”, ești tentat să îl folosești. După vreo cinci ani înconjurat de sute de legi, regulamente, procese vei avea toate șansele să primești la final un certificat pe care scrie “Absolvent de drept expert în utilizarea frazei <<depinde>>”. Cel mai rău lucru este atunci când începi să utilizezi fraza în viața personală. Nu se recomandă să îi răspunzi sufletului tău pereche cu “depinde” la întrebarea “mă iubești?”.
Acestea fiind spuse, să revenim la discuția noastră principală. Din experiența mea personală, aș putea spune că voluntariatul te ajută sau nu. Deci, depinde. Te ajută în măsura în care ești implicat în activitățile de voluntariat, luând în felul acesta contact cu oportunități și idei pentru viitor. Dacă ești parte a unei activități de voluntariat doar pentru “a da bine” în CV, nu faci nimic util pentru dezvoltarea personală și profesională.
Am fost implicată în activități de voluntariat mai bine de trei ani și aș face-o din nou dacă ar fi să dau timpul înapoi. Este nevoie de timp, energie și răbdare însă nu regret nimic din ce am făcut. Am constatat că mereu va fi ceva nou de învățat, că responsabilitatea este cheia către orice și că echipa din care faci parte poate deveni parte din viața ta. Cel mai important este că fiecare activitate a adus o petală de trandafir pentru completarea buchetului final.
Activitățile de voluntariat nu doar îți modelează caracterul, ci te și ajută să îți dezvolți abilități importante care îți vor folosi în viața de zi cu zi. Dacă ar trebui să aleg una dintre activitățile în care am fost implicată, nu aș putea. Asta pentru că fiecare a avut frumusețea ei, suișuri și coborâșuri, greșeli și lecții. Fiecare dintre ele a fost o provocare la o anumită etapă din viață. Aș putea, în schimb, să o aleg pe cea mai stimulantă dintre ele: voluntariatul interregional desfășurat prin intermediul Corpului European de Solidaritate. De ce consider această experiență cea mai stimulantă? Pentru că este internațională. Pentru că este un domeniu nou comparativ cu cele din trecut. Pentru că mi-a adus mai mult decât “colegi” într-un institut internațional de cercetare. După aproape un an petrecut într-un oraș superb, am colecționat aminitiri și mi-am făcut prieteni pentru toată viața.
Experiența desfășurată prin programul Interreg Volunteer Youth (IVY) reprezintă unul dintre cele mai importante “câștiguri”. M-a făcut să fiu mai încrezătoare și m-a determinat să fiu mai hotărâtă în a pune în practică ceea ce visez. Am șansa să învăț de la experți, să îmi îmbunătățesc abilitățile, să descopăr altele noi, să învăț o nouă limbă străină și așa mai departe.
Mai mult decât atât, am deosebita onoare să locuiesc în inima munților – “raiul pe pământ”, cum îmi place mie sa îl numesc. Prin intermediul IVY, am avut șansa să învăț că viața este prea scurtă pentru a avea regrete și pentru a te gândi că ceva este imposibil de obținut. Nimic nu este imposibil, poate doar mai greu decât te așteptai. Îmi place să cred că fiecare dintre noi putem face acel “imposibil” daca avem perseverență, răbdare și curaj.
Cred ca am oferit deja răspunsul la întrebarea din titlul acestui articol, însă voi încheia cu unul mai clar. Da, voluntariatul te ajută mult. Însă depinde de fiecare dintre noi în ce sens. Trebuie să ai curajul să accesezi toate oportunitățile pe care le ai in față, pentru că sunt o multitudine care te așteaptă. Mereu am fost inspirată de citatele lui Jean Monnet și cred că unul dintre ele se potrivește perfect cu tot ce am zis mai sus: “Oricine este ambițios. Întrebarea este dacă este ambițios să fie sau să facă”.
+ There are no comments
Add yours