Victoria Mihai
studentă an II, master,
Centrul de Studii Europene,
Universitatea ”Al.I.Cuza” Iași
Stagiar practică la Europe Direct Iași
EUROINVENT 2019 a fost un eveniment la care am avut ocazia să particip și să rămân plăcut surprinsă atât de invențiile ingenioase ale celor mai talentați cercetători din multe colțuri ale lumii, cât și de munca enormă a oamenilor care au fost în spatele acestui eveniment de o mare amplitudine.
Euroinvent 2019 a fost încununat de ceremonia de premiere a celor mai bune invenții, care s-a desfășurat, pe 18 mai, la ora 13.00, în Sala Voievozilor a Palatului Culturii din Iași, care a încheiat cea de-a XI-a ediție. La premiere era o atmosferă plină de energie pozitivă și emoții ale participanților care și-au expus invențiile și proiectele de cercetare și care așteptau cu nerăbdare să-și audă numele rostit. Au fost acordate mai multe diplome de excelență, premii speciale, medalii de bronz, argint și aur, precum șu multe premii speciale.
Marele Premiu EuroInvent 2019 a fost câștigat de Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Mediului din București (INCDPM).
Pe lângă premiul pentru cea mai bună invenție, au prezentat un mare interes lucrările cercetătorilor din cadrul Universității Tehnice din Moldova, care a primit Marele Premiu Științific pentru cel mai mare număr de invenții și cercetări prezentate la expoziție, în total fiind acordate, 34 de distincții ale Juriului și 8 premii acordate de diverse instituții participante la eveniment. Marele Premiu Științific Euroinvent – categoria internațională a mers către Croatian Inventors Network.
Categoria internațională a Premiului pentru femeia inventator i-a revenit unei inventatoare din Thailanda, iar categoria națională a aceluiași premiu a mers către Denisa Ficai de la Universitatea Politehnica București.
Echipa Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” Timișoara a primit Premiul pentru cercetări avansate în biologie, iar premiul pentru medicină i-a fost acordat echipei din Irak, pentru metoda de detecție rapidă a bolilor cu transmitere sexuală.
Printre instituțiile participante care au acordat premii pentru invenții, au fost Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, a cărei premiu a mers către o echipa de cercetători de la Universitatea Politehnică București, cel al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, către echipa Malaesiei, Premiul platformei ”Arheoinvest UAIC” a mers către Universitatea de Stat din Tiraspol, iar Premiul Europe Direct Iași a mers către echipa Egiptului.
La ceremonia de premiere a fost prezent primarul Municipiului Iași – Mihai Chirica, care a primit două distincții: medalie de aur pentru deschiderea orașului către inovație si inventatori/cercetători din partea lui Fernando Maldonado Lopes de la Inventarium – Science din Portugalia și un trofeu de cristal pentru o primire călduroasă din partea lui Ahmed Majan din Emiratele Arabe Unite (UAE).
În cele din urmă, premiile desemnate de juriul internațional au fost acordate pentru cele mai bune dintre cele peste 620 de invenții și proiecte de cercetare care au fost expuse la cea de-a XI-a ediție Euroinvent.
Este de apreciat că într-o societate care pare că se află la cea mai înaltă etapă a dezvoltării, există persoane capabile să uimească prezentul contemporan prin ingeniozitate și creativitate, fapt care este promovat și sprijinit prin acest eveniment internațional-Euroinvent. Cu siguranță, oricine a avut ocazia să admire expoziția atât de bogată în invenții, a rămas plăcut impresionat și a apreciat cât de dificilă a fost alegerea celor mai bune invenții.
+ There are no comments
Add yours