Tema 1


Leadership şi implicare civică în Anul European al Competenţelor, la școala din Osoi


Pe data de 9 martie 2023 elevii de la Şcoala Gimnazială Osoi, din comuna Comarna, judeţul Iaşi au desfăşurat diverse activităţi în Săptămâna Altfel. Aceştia au învăţat despre Leadership şi implicare civică în Anul European al Competenţelor. În calitate de stagiar (practică de specialitate) la Centrul Europe Direct, sub îndrumarea dnei coordonator Pruteanu Ioana am fost prezentă la această activitate. Rolul acestor activităţi desfăşurate la şcoală au avut rolul de a cunoaşte , înţelege, aprofunda cunoştinţe despre rolul ambasadorilor în cadrul Uniunii Europene. Misiunea ambasadorilor este aceea de a-şi reprezenta interesele ţării din care provin, de a-şi respecta şi promova imaginea generală a ţării de origine. Atribuţiile ambasadorilor sunt foarte importante pentru apărarea şi susţinerea statului. Aceştia dispun de prerogative numeroase şi beneficiază de imunitate diplomatică. Elevii au înţeles care sunt motivele pentru care se pierde acreditarea şi implicit privilegiile ambasadorilor din momentul în care sunt declaraţi de ţara gazdă ,,persona non-grata’’. De asemenea, ambasadorii au un rol primordial în ceea ce priveşte menţinerea relaţiilor paşnice şi de a asigura relaţii de prietenie cu alţi ambasadori din ţările membre.


Activitatea desfăşurată a avut un rol educativ pentru elevi deoarece au avut de învăţat lucruri noi şi în egală măsură şi-au dezvoltat competenţele de comunicare în faţa publicului. Arta de a vorbi în faţa publicului reprezintă o adevărată barieră în calea elevilor deoarece aceştia se simt copleşiţi de emoţii, scăzându-le încrederea în propriile forţe. Cu toate acestea, activitatea a fost una reuşită, dinamică, plină de entuziasm, voinţă, motivaţie. Scopul acesteia a fost pentru a le oferi ocazia copiilor să înţeleagă, să aprofundeze ideile referitoare la rolul summitului ambasadorilor ţărilor membre din cadrul Uniunii Europene. Am rămas profund surprinsă de modul cum aceşti copii cunoşteau foarte bine tradiţiile, obiceiurile şi obiectivele turistice din ţările prezentate. Elevii au aprofundat cunoştinţele despre valorile Uniunii Europene, despre instituţiile UE, care este rolul unui ambasador.


Europe Direct este o organizaţie nonguvernamentală care promovează valorile europene şi sprijină în egală măsură procesul educaţional prin diversele activităţi.


Ionela COCUZ, masterandă în anul II la specializarea Studii Europene, Centrul de Studii Europene, Facultatea de Drept, Universitatea ”Al.I.Cuza” Iași