Tema 2

Despre Youth Power

Puterea tinerilor

cu artivistul Harcea Pacea

și

Ana Preotu, președinte al Asociației Artipic

Angela Gabor, masterand, an II, Centrul de Studii Europene

Facultatea de Drept, Universitatea ”Al.I.Cuza” Iași

Stagiar în practică la EUROPE DIRECT Iași

Activitatea din 14 aprilie a marcat Anul European al Tineretului deoarece accentul a fost pus pe puterea tinerilor de a schimba comunitățile în care trăiesc.

Rolul artei în acest proces este și el unul important, reprezentând un mod de activism civic. În cadrul acestei activități, elevii au aflat ce este un artivist, ce înseamnă implicarea tinerilor în comunitatea din care fac parte dar și legătura dintre creație și societate.

Arta este cea care încurajează conștientizarea mai mare a diversităților expresiilor artisitice și are rolul de a evidenția contribuția artiștilor la dezvoltarea comunităților.

Ana Preotu, de la Asociația Artipic (organizație nonguvernamentală, formată din membri activi pe scena industriilor creative ieșene și naționale) și artistul stradal Harcea Pacea, au scos în evidență rolul pe care arta îl are față de tine, ca și persoană dar și față de comunitatea din care faci parte.

Elevii au fost curioși și dornici să afle cât mai multe de la invitații noștri, adresându-le întrebări pe tot parcursul activității. Putem concluziona că atelierul de implicare civică prin street art a oferit un bun prilej pentru promovarea oportunităților oferite tinerilor de politicile UE, cu scopul de a sprijini dezvoltarea personală, socială și profesională a acestora. Invitații au punctat foarte bine rolul artiștilor în împuternicirea tinerilor în a deveni cetățeni activi în comunitate și modul în care activitățile artistice au legătură atât cu proiectul european, cât și cu viața oricărei comunități.