EUDIRECT
EUDIRECT

Despre Youth Power

Puterea tinerilor cu FONTIS Iași

Angela Gabor, masterand, an II, Centrul de Studii Europene

Facultatea de Drept, Universitatea ”Al.I.Cuza” Iași

Stagiar în practică la EUROPE DIRECT Iași

Întâlnirea „Youth power” din 6 aprilie 2022 desfășurată în cadrul liceului Miron Costin din Iași a fost realizat sub egida Anului European al Tineretului. Întâlnirea a început cu o mini dezbatere asupra unei situații actuale, ceea ce a animat atmosfera și a creat cadrul necesar începerii unei discuții interactive. Așadar, elevii au răspuns la întrebarea Ioanei „cum îi afectează războiul din Ucraina pe tinerii din România?”. Pe parcursul întâlnirii, elevii au aflat de la invitați, rolul pe care ei îl au în societate, oportunitățile de care pot beneficia ca și cetățeni europeni, dar și despre importanța voluntariatului în cariera profesională dar și în dezvoltarea personală.

Mircea Meriacri, președintele Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS), a deschis prelegerea cu „școala online”, invitând elevii să-și expună argumentele pro și contra sistemului online, cum poate afecta acesta sănătatea mintală și ce ar îmbunătăți elevii la acest sistem. De asemenea, a invitat elevii să-și cunoscă și să își apere drepturile, să apeleze cu încredere la specialiști în psihoterapie atunci când simt nevoia și să fie vocea ce schimbă lucrurile pe care nu le văd conforme cu visele lor.

Un subiect de interes pentru elevi a fost și prezentarea oportunității Erasmus+ de către Vlad Enășescu, manager al proiectului Rise to VOTE din cadrul FONTIS și fost beneficiar Erasmus+. Povestind experiența sa, Vlad a încurajat elevii să profite de oportunitățile Erasmus+ și să aplice la stagii de studiu și de practică pentru că le vor aduce multe beneficii și îi vor încuraja să aibă mai multă încredere în ei și în potențialul pe care îl au.

Voluntariatul a fost ultimul punct de pe agenda întâlnirii, subiect povestit cu mult entuziasm de către Aurelia Vasilache, avocat/auditor pentru justiție și voluntar Europe Direct Iași. Elevii au aflat că voluntariatul reprezintă o activitate ce îți pune în valoare abilitățile, te face să îți depășești limitele dar și temerile, cum ar fi vorbitul în public sau emotivitatea, și îți aduce un bagaj de noutăți ce te pot ajuta să te dezvolți atât pe plan profesional cât și personal. De asemenea, te ajută să socializezi și să cunoști alți oameni, să te responsabilizezi și să cunoști alte versiuni de „eu”.

Activitatea „Youth power” din 6 aprilie în Anul European al Tineretului și pe fondul afectării tinerilor din România de războiul din Ucraina și-a atins scopul: acela de a comunica elevilor cât de importanți sunt și ce mecanisme au la dispoziție ca să se facă auziți și înțeleși.

COMENTARII RECENTE