Participarea Ramonei Chiriac la evenimentul de lansare a Platformei pentru Tehnologiile Semiconductorilor (PNTS)

Astăzi, 10 februarie, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a participat la evenimentul de lansare a PNTS, proiect implementat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie – IMT Bucureşti.

Evenimentul de lansare a Platformei pentru Tehnologiile Semiconductorilor (PNTS) s-a desfășurat la București, în prezența autorităților naționale. Obiectivul principal al Platformei pentru Tehnologiile Semiconductorilor este de a susține implicarea României în domeniul strategic european al microelectronicii prin revitalizarea ecosistemului național în domeniul tehnologiilor semiconductoare prin dezvoltarea și transferul tehnologic de produse și servicii pentru industrii integratoare cheie.

În cadrul intervenției sale, Ramona Chiriac a reiterat faptul că microelectronica este de o importanță crucială pentru viitorul nostru european și pentru agenda prosperității și a securității care ghidează acțiunile noii Comisii: „Mă bucur să văd că România își concentrează atenția asupra acestui domeniu strategic, esențial atât pentru dezvoltarea tehnologică și economică a Europei, cât și pentru creșterea competitivității economiei europene în contextul geoeconomic actual”.

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România s-a concentrat și pe faptul că Uniunea Europeană nu va fi doar un simplu spectator în această transformare globală. Având numeroase avantaje strategice, inclusiv capacități de cercetare de ultimă generație și infrastructuri tehnologice avansate, Uniunea Europeană este hotărâtă să își consolideze rolul și să devină un actor global esențial în industria semiconductorilor. România are astfel o oportunitate de a se poziționa strategic în acest sector, beneficiind de contextul și sprijinul european.

„Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România beneficiază de o alocare de 400 de milioane de euro, sumă care susține atât companiile mari, cât și IMM-urile și universitățile. Această investiție vizează dezvoltarea competențelor, protejarea proprietății intelectuale și accelerarea implementării tehnologiilor avansate, precum și coordonarea la nivel european. La fel ca în cazul celorlalte investiții și reforme prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, Comisia Europeană oferă sprijin constant pentru implementarea acestei investiții, inclusiv prin furnizarea de îndrumare tehnică”, a declarat Ramona Chiriac.

Ramona Chiriac a reamintit inclusiv faptul că, la finalul aului 2023, Consiliul Uniunii Europene, reprezentând statele membre, și Parlamentul European au aprobat Actul European privind Cipurile. Acest act reprezintă un pas important pentru consolidarea ecosistemului semiconductorilor din UE, asigurarea rezilienței lanțurilor de aprovizionare și reducerea dependențelor externe. Mai multe informații despre Actul European privind Cipurile sunt disponibile aici.

Vezi mai mult…

+ There are no comments

Add yours