Andreea Șerban este inițiatoare a Model European Union Iași – simularea instituțiilor europene ajunsă în 2020 la cea de-a patra ediție, este beneficiara unui fabulos stagiu Erasmus, poartă titlul de ”tânăr multiplicator european al Centrului de Informare Europe Direct Iași” și, mai ales, are în CV experiența unui stagiu bluebook la Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (EDPS – European Data Protection Supervisor), efectuat în perioada 1 octombrie 2019 – 29 februarie 2020. Iată cum ne descrie Andreea experiența ei ca stagiar al Comisiei Europene:
Comisia Europeană organizează de două ori pe ani recrutarea stagiarilor prin intermediul programului Bluebook Traineeship – un stagiu de 5 luni, plătit, în cadrul Comisiei Europene sau al Reprezentanțelor Comisiei Europene în statele membre ale Uniunii Europene ori instituțiile europene alăturate acestui program.
Acest stagiu nu este doar un program prestigios care îmbunătățește CV-ul, ci este una dintre puținele oportunități practice cu rezultate reale care aduce tinerii în așa-numita bulă europeană („eurobubble”), pentru a învăța despre cum funcționează cu adevărat instituțiile europene, cum este realizată comunicarea dintre acestea și statele membre și cum impactează fiecare decizie adoptată la nivel înalt viața cetățenilor europeni.
Selecția pentru acest program este una intensă și foarte competitivă. De exemplu, pentru sesiunea din Octombrie 2020, au aplicat 14642 de tineri, dintre care 739 candidați români. Au fost selectați 630 de stagiari dintre care doar 34 sunt români. Deși poate inițial pare imposibil de a deveni stagiar, procesul de selecție este unul relativ simplu de înțeles, iar cei care îndeplinesc condițiile esențiale, au șanse foarte mari să devină viitorii stagiari la Comisia Europeană.
Oricine poate aplica, neexistând o limită de vârstă. Criteriile de selecție principale vizează obținerea unei diplome de licență, anterior aplicării la stagiu, precum și cunoașterea la nivel avansat a două limbi oficiale a Uniunii Europene dintre care una trebuie să fie limba maternă, iar a doua limba engleză sau franceză sau germană. Candidații sunt evaluați pozitiv și au șanse mai mari de a fi pre-selectați dacă au participat la un stagiu Erasmus+ ori își prezintă în aplicație experiențele profesionale, academice și extracurriculare cele mai relevante pentru cele trei opțiuni de stagiu pentru care candidează. Candidații cu un profil internațional, dar și un interes deosebit pentru spațiul european au cele mai mari șanse de a obține un stagiu.
Procesul de selecție este unul îndelungat. După aproximativ 6 săptămâni de la termenul limită stabilit pentru a aplica, candidații sunt informați, într-o primă etapă, dacă îndeplinesc sau nu condițiile evaluarii, cel care primesc un răspuns pozitiv fiind invitați să transmită documentele justificative a informațiilor transmise în aplicație. După verificarea documentelor, în cea de-a doua etapă a selecției, 2000-3000 de candidați sunt admiși (de regulă, de trei ori mai mult decât locurile disponibile), în ordinea descrescătoare a punctajului obținut în urma evaluării aplicației, în Virtual Blue Book – o bază de date care cuprinde CV-urile candidaților pre-selectați la care au acces serviciile Comisiei și instituțiile europene participante la acest program de stagiu. În cea de-a treia etapă, candidații vor fi selectați de către fiecare serviciu ori instituție în parte, în funcție de profilul acestora. Unele servicii și instituții organizează etape de selecție suplimentare, stabilind interviuri cu candidații, altele selectează candidații și comunică opțiunea lor către Biroul de Stagiu al Comisiei Europene care va transmite ulterior rezultatul candidaților admiși.
Stagiul meu la Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (EDPS – European Data Protection Supervisor) a început în octombrie 2019 și s-a finalizat pe 29 februarie 2020. Această opotunitate a completat studiile mele de doctorat și cercetarea doctorală pe care o realizez în domeniul protecției datelor cu caracter personal în dreptul comerțului internațional, oferindu-mi o mai bună înțelegere a modului în care se aplică legislația în acest domeniu la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, dar și ocazia de a lucra în cadrul departamentului Supervision & Enforcement a EDPS, alături de experți, în calitate de legal officer trainee.
Perioada de stagiu a fost una intensă, plină de evenimente marcante și relevante pentru domeniul protecției datelor: cu titlu exemplificativ, am asistat la întregul proces de numire a noii Autorități Europene pentru Protecția Datelor în persoana domnului Wojciech Wiewiórowski, am participat la numeroase conferințe în domeniu organizate în cadrul Consiliului Uniunii Europene și a Comisiei Europene, precum și în mediul academic, susținute de EDPS și, alături de colegii mei stagiari, am organizat o conferință la Parlamentul European intitulată „The Circle of e-Life – A Lifetime Relationship with your Data” cu ocazia zilei europene a protecției datelor.
A lucra într-o instituție europeană nu este singurul avantaj pe care acest stagiu îl oferă. Viața în Bruxelles este o aventură și un element esențial în dezvoltarea profesională și personală a fiecărui stagiar. Aproape în fiecare zi sunt organizate evenimente, atât în instituțiile europene, cât și de către alte organizații sau instituții, publice sau private, la care și stagiarii pot participa: conferințe, ateliere, spectacole, lansări de carte, expoziții, „ziua porților deschise” etc. Și desigur, pentru a avea ocazia de a socializa și cu celelalte sute de stagiari din toate instituțiile europene, fiecare zi de joi după programul de lucru trebuie petrecută în Plux – Place du Luxembourg.
Bruxelles este un oraș multicultural și internațional în care nu te poți plictisi. Sunt numeroase oportunități de dezvoltare personală și profesională. Există câte ceva pentru fiecare: de la numeroase muzee la promoții foarte atractive de a călători cu trenul în weekend-uri, de la restaurante internaționale la cursuri și ateliere de dezvoltare personală accesibile și voluntariat. Iar partea cea mai bună pentru tinerii care doresc să urmeze un parcurs profesional în instituțiile europene este că, descoperind orașul Bruxelles din atât de multe perspective, calcă pe urmele celor care activează în prezent în instituțiile europene.
Un sfat pentru viitorii stagiari? Socializați cât de mult posibil cu oamenii pe care îi veți întâlni, atât stagiari, cât și colegii de muncă. „Furați meserie”, fiți creativi și contribuiți cu idei practice – oamenii sunt sociabili și deschiși și voi veți fi ascultați mereu cu mult interes. Cheia succesului în Bruxelles e determinată atât de cunoștințele academice bine fundamentate, cât și de abilitățile de comunicare pe care fiecare dintre noi trebuie să le folosească pentru a-și pune în valoare parcursul academic și profesional.
+ There are no comments
Add yours